در سومین سالگرد خیزش انقلابی زن زندگی آزادی، مبارزه ما برای به‌ رسمیت‌ شناخته‌ شدن هویت‌های کوییر ادامه دارد

سه سال از آن روز می‌گذرد که خبرنگاری شجاع تصویر دختری را در بیمارستان منتشر کرد؛ دختری که به جرم «بدحجابی» در خیابان‌های تهران بازداشت و مورد ضرب‌وشتم ماموران گشت ارشاد قرار گرفت که به کشته شدن او منجر شد.سه سال پرحادثه و پر از تجربه برای ما و برای جنبش دموکراسی‌خواهی ایران.

آن دختر، ژینا (مهسا) امینی بود؛ نامی که به اسم رمز این جنبش بدل شد.مردم ایران، به‌ویژه جوانان عاصی، خیابان‌های شهرها را به اشغال خود درآوردند و جانشان را برای آزادی و رهایی از جمهوری اسلامی بر کف دست نهادند.

نیکا، سارینا، خدانور، مهرشاد، حدیث، غزاله، آرمیتا و ده‌ها و صدها نام دیگر… هر کدام نشانه یک زندگی و دنیایی از آرزو و شور انقلاب بودند.

اما هویت برخی از کشته‌شدگان، مسئله‌ای بود که نمی‌شد نادیده گرفت. همچنان‌ که در بررسی جنایات فاشیسم، ابتدا همه قربانیان دگرجنس‌گرا معرفی می‌شدند یا به‌ دلیل سکوت در مورد گرایش جنسی و هویت جنسیتی‌شان، دگرجنس‌گرا فرض می‌شدند. اما سال‌ها بعد آشکار شد که    زنان و مردان همجنسگرا ـ نیز از جمله  قربانیان اصلی جنایتی عظیم بوده‌اند.

ما در جنبش «زن، زندگی، آزادی» کوشیدیم از تجربه و تاریخ درس بگیریم. تلاش کردیم حضور جامعه ال‌جی‌بی‌تی+ را برجسته کنیم و نشان دهیم اعضای این جامعه نه می‌خواهند و نه می‌توانند بیش از این زیر سلطه این نظام به امید زندگی انسانی دوام بیاورند.

ما برای مقابله با انکار هویت کوییر برخی کشته‌شدگان که در طول عمر کوتاهشان انکار شده بود جنگیدیم؛ هویتی که هم در زمان حیات آنان باعث تبعیض و سرکوبشان بوده و هم در هنگامه دستگیری یا قتل‌شان، برای مأموران جنایت دلیلی مضاعف برای شدت برخورد با آنان بوده است.

طرح این موضوعات، سکوت سنگین جامعه را شکست و بحثی بزرگ را به مرکز منازعات کشاند؛ بحثی که کمتر کسی توانست در آن بی‌طرف بماند.

این گفتگو برای ما حیاتی بود. هرچند که تیغ و تیر همجنسگراستیزان‌ وطنی، جان و دل بسیاری از جوانان و نوجوانان این جامعه را آزرد، اما سکوت شکسته شد. بخش بزرگی از جامعه ال‌جی‌بی‌تی+ ایران، با اندوهی عمیق، شاهد بحث‌هایی پیرامون هویت کوییر برخی از کشته‌شدگان بود و دریافت تا زمانی که «پذیرفتگی قانونی هویت ما» برقرار نشود و جامعه احترام به تفاوت‌ها و عشق را نیاموزد، حذف و انکار ما ادامه خواهد داشت ــ تا مرز قتل و نابودی فیزیکی. با وجود این، جامعه ما سرسختی نشان داد.

تا آنجا که امکاناتمان اجازه می داد برای جوامع اتنیکی گوناگون و به زبان‌های مادری آنان ــ عربی، تورکی، بلوچی و کوردی ــ محتوا تولید کردیم تا صدای معترضان ال‌جی‌بی‌تی+ خاموش نشود. این همه اما مبارزه‌ای سخت و ناعادلانه بود. روایت‌های ما در گزارش‌های متعدد، بخشی از جنایات جمهوری اسلامی را در برابر افکار عمومی و در سطح نهادهای بین المللی در جهان آشکار ساخت و بر انزوای بیشتر آن افزود.

این تلاش‌ها افق دیدمان را گسترش داد و درکمان از دموکراسی را عمیق‌تر کرد. امروز دیگر می‌دانیم هیچ دیکتاتوری و هیچ بهانه‌ای نمی‌تواند توجیهی برای حذف مطالبات برحق ما باشد. اعضای جامعه ال‌جی‌بی‌تی+ اکنون ضرورت تشکل‌یابی را دریافته‌اند و خود را برای حضوری آشکار و متشکل در خیزش‌های آینده آماده می‌کنند.

ما بارها گفته‌ایم و باز تکرار می‌کنیم: دموکراسی در ایران تنها زمانی محقق می‌شود که به مطالبات همه ستمدیدگان توجه شود و حقوق همه بدن‌های به حاشیه رانده‌شده به رسمیت شناخته شود. دموکراسی‌خواهی امروز باید عاری از هرگونه دگم‌اندیشی، بازگشت به گذشته و حذف صداهای متفاوت باشد.

این درسی است برای همه ما: مبارزه‌ای عمیق‌تر و تلاشی گسترده‌تر برای تغییرات فرهنگی ـ سیاسی در بدنه جامعه. ما باید بیش از پیش با سازمان‌های سیاسی و تشکل‌های مدنی گفت‌وگو کنیم، درک آنان را ارتقا دهیم و مقولات کوییر را آموزش دهیم تا در ساختار درونی این جریانات فضایی ایجاد شود که هر فرد کوییر در آن حس امنیت کند. از چنین نقطه‌ای بود که به این جمع‌بندی رسیدیم: تضمین مشارکت سیاسی جامعه ال‌جی‌بی‌تی+ در همه سطوح کشورداری ضرورتی حیاتی است، چرا که دیگران هرگز منافع ما را نمایندگی نخواهند کرد.

امروز و در سومین سالگرد آغاز خیزش انقلابی و ساختارشکنانه «زن، زندگی، آزادی»، به احترام همه دستاوردهایش، از شما می‌خواهیم: با روحیه‌ای استوار و با پرچم خواسته‌های خود، برای تقویت خواسته‌های عمومی جنبش تلاش کنید. شرایط بحرانی جامعه، خطر جنگی تازه، کودتاهای نظامی و آلترناتیوسازی‌های موشکی، بیش از هر زمان دیگر شبکه‌سازی و تشکل‌یابی را در دستور کار ما قرار می‌دهد. ما نیز تفاوت‌های اتنیکی، عقیدتی و اجتماعی را به رسمیت می‌شناسیم و با تمام توان، برای هماهنگی با مبارزات گروه‌های اجتماعی دیگر خواهیم کوشید.

ما در شش‌رنگ، به سیاق تاکنونی فعالیت‌هایمان، در موضوعات سیاسی کلان دخالت کرده، علیه آلترناتیوسازی و پروپاگاندای رسانه‌ای و حذف موضوعات جامعه ال‌جی‌بی‌تی+ صدایمان را بلند خواهیم کرد، همچنان علیه احکام اعدام و سرکوب اعتراضات در ایران حساس بوده و در تقابل با آن در هر اقدام مؤثر دخالت‌گر خواهیم بود.

شش‌رنگ امروز برای جامعه‌ای مبارزه می‌کند که نه‌تنها حقوق بشر جامعه ال‌جی‌بی‌تی+ در آن تضمین شده باشد، بلکه از همین امروز همه جریان‌های سیاسی در گفتار و کردار خود، برای فرهنگ‌سازی در زمینه پذیرش حضور این جامعه، فعالانه اقدام کنند. معیار ما برای پذیرش وعده‌ها و ادعاهای هر جریان، پایبندی واقعی آنان به آزادی، دموکراسی و رد خشونت و تبعیض است.

ما نه ناظران منفعل این روند، بلکه خود سازندگان آینده‌ای هستیم که برایش مبارزه می‌کنیم.

ژن، ژیان، ئازادی

سرنگون باد جمهوری اسلامی، زنده باد عشق

شش‌رنگ (شبکه لزبین‌ها و ترنسجندرهای ایران)

 

 

 


«قادین، یاشام، آزادلیق» اینقیلابی اوچونجو ایل‌ دؤنومونده کوییر کیملیک‌لرین تانینماسی اوغروندا موباریزه‌میز دوام ائدیر

 

اوچ ایل اول، جسور بیر ژورنالیست خسته‌خانادا بیر قیزین شکیلینی یاییملادی، «باش‌اؤرتوسونو روعایت ائتمه‌مک» بهانه‌سی ایله تهران کوچه‌لرینده توتوقلانیب و اخلاق پلیسی (گشت ارشاد) طرفیندن دؤیولوب، اؤلومونه سبب اولدو. بو اوچ ایل هم بیزیم، هم ده ایرانین دموکراسی حرکاتی اوچون حادیثه‌لرله دولو و تجروبه یوکلو کئچدی. او قیز، ژینا (مهسا) امینی ایدی. آدی بو حرکاتین شیفره‌سینه چئوریلدی. 

ایران خالقی، خصوصا ده عوصیانکار گنج‌لر، شهرلرین کوچه‌لرینی الینه آلدی و آزادلیق، ایران ایسلام جمهوریتیندن قورتولوش اوغروندا جانلارینی اورتایا قویدو. 

نیکا، سارینا، خدانور، مهرشاد، حدیث، غزاله، آرمیتا و اونلارجا، یوزلرجه باشقا آد… هر بیری بیر حیاتین، بیر آرزو دونیاسی‌نین و بیر اینقیلاب جوشقوسونون سیمبولو ایدی. 

لاکین بیزی قتله یئتیرنلرین کیملیگی گؤرمزلیکدن گله بیلمه‌یه‌جه‌ییمیز بیر مساله ایدی. نئجه کی، فاشیزمین جینایت‌لرینی آراشدیریرکن اولجه بوتون قوربان‌لار هتروسکسوال کیمی تقدیم اولونوردو و یا جینسی میل‌لری و جینسیتی کیملیک‌لری باره‌ده سکوت سببی ایله هتروسکسوال ساییلیردی، ایل‌لر سونرا بللی اولدو کی، گی قادین و کیشی‌لر ده او بؤیوک جینایت‌لرین اساس قوربان‌لاری آراسیندا ایمیش. 

بیز «قادین، یاشام، آزادلیق» حرکاتیندا کئچمیشدن و تاریخدن درس آلماغا چالیشدیق. ل‌گ‌ب‌ت+ جمعیتینین وارلیغینی اؤن پلانا چیخارماغا، بو جمعیتین عضولری‌نی داها آرتیق بو رژیمین حؤکمرانلیغی آلتیندا اینسان کیمی یاشاماق اومودی ایله دؤزه بیلمیه‌جه‌یینی گؤسترمه‌یه چالیشدیق. 

عمورلری بویو اینکار ائدیلمیش بعضی قتله یئتیرنلرین کوییر کیملیگی ایمکارا قارشی موباریزه آپاردیق، ائله بیر کیملیک کی، هم حیات‌لاری زامانی آیری‌سئچکیلیک و رئپرئسیایا سبب اولموش، هم ده حبس و یا قتل آنیندا جلادلار اوچون زوراکیلیغی شیدتلندیرمک اوچون علاوه بهانه‌یه چئوریلمیشدی. 

بو موضوع‌لارین گوندمه گتیریلمه‌سی جمعیتین آغیر سئکتورونو پوزدو و بؤیوک بیر موذاکیره‌نی قارشی‌دورمانین مرکزینه چکدی، ائله بیر موذاکیره کی، آز آدام بورادا نئیترال قالا بیلدی. 

بو دیالوق بیزیم اوچون حیاتی ایدی. یئرلی هموفوب‌لارین نیفرتی و زوراکیلیغی بیر چون گنجین جانینی و قلبینی اینجیتسه ده، سکوت قیریلدی. ایرانین ل‌گ‌ب‌ت+ جمعیتینین بؤیوک بیر حسصه‌سی درین کدرلرله بعضی قتله یئتیریلنلرین کوییر کیملیگی اطرافینداکی دئباتلاری ازله‌یه‌رک آنلادی کی، «کیملیگیمیزین حقوقی قبول ائدیلمه‌سی» تامین اولونمایینجا جمعیت فرقلیلیگی و سئوگی‌یه حؤرمت ائتمه‌یی اؤیرنمه‌یینجه، بیزیم سیلینمه‌ییمیز و اینکاریمیز، حتی فیزیکی محوتمه‌یه قدر، دوام ائده‌جک. بونونلا بئله، جمعیتیمیز اینکارلیق گؤستردی. 

ایمکانلاریمیز چرچیوه‌سینده موختلیف ائتنیک ایجماع‌لار اوچون اونلارین آنا دیل‌لرینده، عرب، تورک، بلوچ، گورد دیل‌لرینده-مضمون‌لار حاضیرلادیق کی، ل‌گ ب‌ت+ اعتیراضچی‌لارینین سسی سوسماسین. بوتون بونلار آغیر و عدالتسیز بیر موباریزه ایدی. چوخ ساییلی حسابات‌لاریمیزداکی روایت‌لر، ایران ایسلام جمهوریتی‌نین بیر سیزا جینایت‌لرینی دونیا ایجتیماعیاتینین و بین‌الخالق قوروم‌لارین گؤزلری اؤنونده سردی و اونون داها دا تجرید اولونماسی‌نی تحفه وئردی. 

بو سعی‌لر باخیش بوجاغیمیزی گئنیشلندیردی، دموکراسی آنلاییشیمیزی درینلشدیردی. بو گون آرتیق بیرلیک، هئچ بیر دیکتاتورا و هئچ بیر بهانه، حاقلی طلب‌لریمیزین آرادان قالدیریلماسینا اساس اولا بیلمز. ل‌گ‌ب‌ت+ جمعیتینین عضولری تشکیلاتی‌نین ضروری‌لیگینی درک ائدیب و گله‌جک قالخیش‌لاردا آچیق و تشکیللی ایشتیراکا حاضیرلاشیرلار. 

بیز دفعله‌لرله دئمیشیک و یئنه تکرارلاییریق: ایران‌دا دموکراسی یالنیز بوتون مظلوم‌لارین طلب‌لرینه دیقت یئتیریلنده و کنارا آتیلمیش بویون بدن‌لرین حقوق‌لاری تانینیاندا گرچکلشه‌جک. بوگونکی دموکراسی ایسته‌ییر هر جور دوقماتیزمدن، کئچمیشه دؤنوشدن و فرقلی سس‌لرین سوسدورولماسیندا اوزاق اولمالی‌دیر.

بو، هامیمیز اوچون بیر درس‌دیر. جمعیتین ایچینده مدنی-سیاسی دییشیکلیک‌لر اوچون داها درین و داها گئنیش سعی‌لر گؤسترمک، سیاسی پارتی‌لر و وطنداش‌ جمعیتینین تشکیلاتی ایله داها چوخ موذاکیره آپارمالی، اونلارین آنلاییشینی یوکسلتمه‌لی، کوییر موضوع‌لاری حاققیندا معاریفلندیرمه آپارمالی و بو قوروم‌لارین داخیلی یاپی‌لاریندا ائله بیر محیط یاراتمالییق کی، هر بیر کوییر فرد اورادا اؤزونو تهلوکه‌سیز حیس ائتسین. ائله بو نقطه‌دن بئله بیر نتیجه‌یه گلدیک، ل‌گ‌ب‌ت+ جمعیتی‌نین سیاسی ایشتیراکی‌نین اؤلکه ایداره‌چیلیگینین بوتون سویه‌لرینده تامین ائدلیمه‌سی حیاتی ضرورت‌دیر، چونکو باشقالاری بیزیم منافع‌لریمیزی هئچ واخت تام تمثیل ائتمه‌یه‌جک. 

بو گون، «قادین، یاشام، آزادلیق» اینقیلابی و یاپی‌قیران قالخیشی‌نین باشلانماسی‌نین اوچونجو ایل دؤنومونده، اونون بوتون قازانجلارینا حؤرمتن سیزدن ایسته‌ییریک: آزاد روحلا و اؤز طلب‌لرینیزین بایراغی آلتیندا حرکاتین عمومی طلب‌لرینی گوجلندیرمک اوچون چالیشماغا دوام ائدین. جمعیتین بؤحرانلی وضعیتی، یئنی موحاریبه تهلوکه‌سی، حربی چئوریلیش جهدلری و راکت‌لرله «آلترناتیو» دوزلتمه لاییحه‌لری هر زامانکیندن چوخ شبکلشمه و تشکیلاتلانمانی گونده‌لیگیمیزه گتیریر. بیر ده ائتنیک، اینانج و سوسیال فرقلیلیک‌لری تانییراق و بوتون گوجوموزله دیگر سوسیال قروپ‌لارین موباریزه‌لری ایله کوردیناسیاسا چالیشاجاییق. 

شش رنگ، ایندی‌یه قدرکی فعالیت خطدیمیزه اویقون اولاراق، گئنیش سیاسی موضوع‌لاردا سؤزوموزو دییه‌جک،‌«آلترناتیو مهندیسلیگی»نه و مدیا پروپاگانداسینا، ائله‌جه ده ل‌گ‌ب‌ت+ موضوع‌لارینین گوندمدن چیخاریلماسینا قارشی سسیمیزی اوجالداجاییق، ایران‌دا اعدام حؤکملرینه و اعتیراض‌لارین رئپرئسیاسینا قارشی حساس قالاجاق و بونا قارشی هر تاثیرلی آددیمدا ایشتیراک ائده‌جه‌ییک.

شش‌رنگ بو گون ائله بیر جمعیت اوغروندا موباریزه آپاریر کی، اورادا تکجه ل‌گ‌ب‌ت+ جمعیتی‌نین اینسان حاقلاری تامین اولونماسین، هم ده ائله بو گوندن بوتون سیاسی آخین‌لار اؤز سؤز عملینده بو جمعیتین قبولونا داییر مدنیتین فورمالاشماسی اوچون فعال شکیلده آددیم آتسین. بیزیم هر هانسی بیر آخینین وعدینه و ایددعاسینا موناسیبت معیاریمیز اونلارین آزادلیغا، دموکراسی‌یایا و زوراکیلیق‌لا آیری‌سئچکیلیگین رددینه رئال صادیقلیگی‌دیر. 

بیز بو پروسه‌نین پاسیو موشاهیده‌چی‌لری یوخ، اوغروندا موباریزه آپاردیغیمیز گلجه‌یین اؤز یارادانلارییق.
ژن، ژیان، ئازادی

دئوریلسین ایران ایسلام جمهورتی، یاشاسین سئوگی
شش‌رنگ (ایرانلی لزبین‌لر و ترنسجندلر شبکه‌سی) 

 

 

في الذكرى الثالثة للانتفاضة الثورية للمرأة الحياة الحرية
يستمر نضالنا من أجل الاعتراف بالهويات الکوییر

 

لقد مرت ثلاث سنوات منذ ذلك اليوم الذي نشر فيه صحفي شجاع صورة فتاة في المستشفى؛ فتاة تم اعتقالها في شوارع طهران بتهمة «إساءة الحجاب» وتعرضت للضرب على يد ضباط دورية الإرشاد مما أدى إلى وفاتها. ثلاث سنوات مليئة بالأحداث والخبرات بالنسبة لنا وللحركة المؤيدة للديمقراطية في إيران. كانت تلك الفتاة هي ژینا (مهسا) اميني؛ وهو الاسم الذي أصبح الاسم الرمزي لهذه الحركة. لقد احتل الشعب الإيراني، وخاصة الشباب العاصين، شوارع المدن وضحوا بأرواحهم من أجل الحرية والتحرر من الجمهورية الإسلامية.

نيكا، سارينا، خدانور، مهرشاد، حديث، غزالة، ارميتا وعشرات ومئات الأسماء الأخرى… كل واحد منهم كان علامة على حياة وعالم من الرغبة والحماس للثورة.

لكن هوية بعض المقتولين كانت مسألةً لا يُمكن تجاهلها. كما هو الحال في التحقيق في جرائم الفاشية، قُدِّم جميع الضحايا في البداية على أنهم من المغاییرین الجنس،أو تم افتراض أنهم من المغايرين الجنس بسبب صمتهم حول ميولهم الجنسية وهوياتهم الجندرية. لكن بعد سنوات، وضح أن الرجال والنساء المثليين كانوا أيضاً من بين الضحايا الرئيسيين لجريمة عظيمة.

في حركة «المرأة، الحياة، الحرية»، حاولنا أن نتعلم من التجارب والتاريخ. سعينا إلى إبراز حضور مجتمع الميم، وإظهار أن أفراد هذا المجتمع لا يريدون ولا يستطيعون البقاء تحت سيطرة هذا النظام من أجل أمل الحياة البشرية.

لقد حاربنا ضد إنكار الهوية الکوییر لبعض الضحايا الذين تم إنكارهم في حياتهم القصيرة؛ الهوية التي کانت تسببت لهم التمييز و القمع في حياتهم وفي وقت اعتقالهم أو قتلهم سببًا مزدوجًا لقيام ضباط الجريمة بمعاملتهم بقسوة.

إن مناقشة هذه القضايا كسرت الصمت الثقيل في المجتمع وأدت إلى نقاش كبير في مركز الصراعات؛ نقاش لم يستطع الكثيرون الوقوف الی جانباً فیه.

كان هذا الحوار حيويًا بالنسبة لنا. على الرغم من أن شفرة المثليين الوطنيين قد أزعجت الكثير من الشباب والشباب في هذا المجتمع، إلا أن الصمت قد كسر. شهد جزء كبير من مجتمع الميم+ في إيران، بحزن عميق، النقاشات الدائرة حول الهوية الکوییر لبعض الضحايا، وأدركوا أنه عندما نتمكن من «الاعتراف القانوني بهويتنا» و يتعلم المجتمع احترام الاختلافات و الحب، سنظل نُعاني من الإقصاء والحرمان – إلى درجة القتل والتدمير الجسدي. ومع ذلك، أظهر مجتمعنا صلابة.

بقدر ما أتاحت لنا إمكانياتنا، أنتجنا محتوىً لمختلف الجماعات العرقية وبلغاتهم الأم – العربية، التوركية، البلوچية والكوردية – حتى لا تُكتم أصوات المتظاهرين مجتمع الميم+. كان كل هذا نضالًا صعب وغير عادل. كشفت رواياتنا في العديد من التقارير عن بعض جرائم الجمهورية الإسلامية أمام الرأي العام وعلى مستوى المؤسسات الدولية في العالم، وزادت من عزلتها.

لقد وسّعت هذه الجهود آفاقنا وعمّقت فهمنا للديمقراطية. واليوم، نعلم أنه لا يمكن لأيّ ديكتاتور أو أيّ عذر أن يكون مبررًا لإلغاء مطالبنا المشروعة. يدرك أعضاء مجتمع الميم+ الآن ضرورة التنظيم والاستعداد للمشاركة فعّالة ومنظمة في الانتفاضات القادمة.

لقد قلنا مرارًا وتكرارًا: لن تتحقق الديمقراطية في إيران إلا باهتمام بمطالب جميع المضطهدين والاعتراف بحقوق جميع الفئات المهمشة. ينبغي أن تكون الديمقراطية المعاصرة متحررة من أي عقيدة، وأن تعود إلى الماضي، وأن تُلغي الأصوات المخالفة.

هذا درسٌ لنا جميعًا: نضالٌ أعمق وجهدٌ أوسع لإحداث تغييراتٍ ثقافيةٍ وسياسيةٍ في بنية المجتمع. علينا أن نتواصلَ أكثر مع المنظمات السياسية والمدنية، وأن تعزيز فهمهم، وأن نُثقّفهم به فئات الكويیر، حتى نخلق مساحةٌ في البنية الداخلية لهذه الحركات ليشعر فيها كلُّ شخصٍ كویيريٍّ بالأمان. ومن هنا، توصلنا إلى هذا الاستنتاج: إن ضمان المشاركة السياسية لمجتمع المیم+ على جميع مستويات الحكومة ضرورة حيوية، لأن الآخرين لن يمثلوا مصالحنا أبدًا.

اليوم، في الذكرى الثالثة لانطلاق الانتفاضة الثورية والهدّامة «المرأة، الحياة، الحرية»، تكريمًا لجميع إنجازاتها، ندعوكم: بروح قوية وعلم رغباتكم، حاولوا تعزيز الرغبات العامة للحركة. إن الأزمة الاجتماعية، وخطر حربٍ جديدة، والانقلابات العسكرية، والبدائل الصاروخية، تضع التواصل والتنظيم على جدول أعمالنا أكثر من أي وقتٍ مضى. كما نُدرك الاختلافات العرقية والدينية والاجتماعية، وسنقوم بكل ما في وسعنا للتنسيق مع النضالات التي تقوم بها المجموعات الاجتماعية الأخرى.

نحن في شش‌رنگ، في إطار أنشطتنا حتى الآن، تدخلنا في قضايا سياسية رئيسية، و سنرفع أصواتنا ضد البدائل والدعاية الإعلامية والقضاء على قضايا مجتمع المثليين، وسنستمر في أن نكون حساسين ضد أحكام الإعدام وقمع الاحتجاجات في إيران، وسوف نتدخل في أي إجراء فعال ضدها.

اليوم، تُناضل شش‌رنگ من أجل مجتمع تُضمن فيه حقوق الإنسان لمجتمع الميم+ فقط، ولكن من اليوم، جميع التيارات السياسية، في كلامها وأفعالها، تعمل بنشاط على بناء ثقافة قبول وجود هذه الجامعة. معيارنا للقبول بوعود و ادعاءات كل حركة هو التزامهم الحقيقي بالحرية و الديمقراطية و رفضهم للعنف و التمييز.

نحن لسنا مجرد مراقبين سلبيين لهذه العملية، بل نحن صانعي المستقبل الذي نناضل من أجله.

المرأة، الحياة، الحرية

تسقط الجمهورية الاسلامية ويحيا الحب

شش‌رنگ (شبكة المثليات وعابرين|ات الجندر الإيرانية)

 


لە سێیەمین ساڵیادی ڕاپەڕینی شۆڕشگێڕانەی ژن ژیان ئازادیدا،

خەباتی ئێمە بۆ بەفەرمی ناساندنی شوناسی کوییرەکان بەردەوامە


سێ ساڵ تێدەپەڕێت بە سەر ئەو ڕۆژەی کە هەواڵنێرێکی ئازا، وێنەی کچێکی لە نەخۆشخانە بڵاو کردەوە؛ کچێک کە لەسەر شەقامەکانی تاران بە تاوانی «بدحیجابی » دەستبەسەر کرا و لە لایەن هێزەکانی گەشتی ئێرشاد بە شێوەیەک کەوتە بەر لێدان کە بووە هۆی گیان لەدەستدانی. سێ ساڵی پڕ لە ڕووداو و پڕ لە ئەزموون بۆ ئێمە و بزووتنەوەی دێموکراسیخوازانی ئێران. ئەو کچە ناوی ژینا (مەهسا) ئەمینی بوو، ناوێک کە بوو بە ڕەمزی ئەم بزووتنەوەیە.
خەڵکی ئێران بە تایبەت لاوانی وەزاڵەهاتوو، دەستیان بە سەر کۆڵان و شەقامەکانی شاردا گرت و لە پێناو ئازادی و ڕزگاربوون لە دەستی کۆماری ئیسلامی گیانی خۆیان کردە قەڵغان.

  نیکا، سارینا، خودانوور، مێهرشاد، حەدیس، غەزاڵە، ئارمیتا و دەیان و سەدان ناوی تر. ئەم کەسانە هەر یەکەیان هێمای ژیانێک و دنیایەکی پڕ لە ئاوات و ورەی شۆڕشگێڕانە بوون. بەڵام شوناسی هەندێک لە گیانبەختکردوان بابەتێک بوو کە نەدەکرا پشتگوێ بخرێت. هەر وا کە لە کاتی لێکۆڵینەوە لە تاوانەکانی فاشیسم، سەرەتا هەموو قوربانیان بە جیاڕەگەزخواز دەناسران یان بە هۆی بێدەنگی و نەدرکاندنی خواستی ڕەگەزی و ناسنامەی جێندریان بە جیاڕەگەزخواز پێناسە دەکران؛ بەڵام چەندین ساڵ تێپەڕی و ئاشکرا بوو کە پیاوان و ژنانی هاوڕەگەزخوازیش بەشێک لە قوربانیانی سەرەکیی تاوانێکی مەزن بوونە.

 

ئێمە لە بزوتنەوەی «ژن ژیان ئازادی» هەوڵماندا لە مێژوو و ئەزموونەکانی ڕابردوو وانە وەربگرین. هەوڵماندا ئامادەبوونی کۆمەڵگەی ئێڵ جی بی تی+ زەق بکەینەوە و نیشانی بدەین کە ئەندامانی ئەم کۆمەڵگەیە نە دەیانەوێت و نە دەتوانن زیاتر لەمە لە ژێر دەسەڵاتی ئەم ڕژێمەدا تەنیا بە هیوای ژیانێکی مرۆڤانە بەردەوام بن.

ئێمە خەباتمان کرد بۆ بەرپەرچدانەوەی نکووڵیکردنی شوناسی کوییری هەندێک لەو گیانبەختکردوانە کە لە ماوەی کورتی ژیانیاندا ڕەتکرابووەوە،شوناسێک کە هەم لە کاتی ژیانی ئەو کەسانەدا هۆکارێک بوو بۆ جیاکاری و سەرکوتکردنیان و هەم لە وەختی  دەستبەسەری و کوشتنیاندا، بۆ هێزە ئەمنییەکان بیانوویەکی زیاتر بوو بۆ هەڵسوکەوتی خراپتر لەگەڵیان. وروژاندنی ئەم بابەتانە بێدەنگیی قورسی کۆمەڵگای شکاند و مشتومڕێکی گەورەی هێنایە ناوەندی ململانێیەکانەوە؛ مشتومڕێک کە کەم کەس دەتوانێت تێیدا بێلایەن بمێنێتەوە.

ئەم گفتوگۆیە بۆ ئێمە زۆر گرنگ بوو. هەرچەندە شمشێر و تیری نیشتمانپەروەرە هۆمۆفۆبەکان دڵ و گیانی زۆرێک لە لاوان و تازەلاوانی ئەم کۆمەڵگایەی بریندار کرد، بەڵام بێدەنگییەکە شکا. بەشێکی گەورەی کۆمەڵگەی ئێڵ جی بی تی+ لە ئێران بە خەمێکی قووڵەوە شایەتحاڵی گفتوگۆکان بوون سەبارەت بە ناسنامەی کوییری بەشێک لە گیانبەختکردوان و درکیان بەوە کرد کە تا «قبووڵکردنی یاسایی ناسنامەی ئێمە» جێگیر نەکرێت و کۆمەڵگا فێری ڕێزگرتن لە جیاوازی و خۆشەویستی نەبێت، وەدەرنان و نکووڵیکردنی ئێمە بەردەوام دەبێت – تا سنووری کوشتن و لەناوبردنی جەستەیی. سەرەڕای ئەمەش کۆمەڵگای ئێمە خۆڕاگری خۆی نیشان دا.

ئێمە بە گوێرەی پێداویستییەکانمان بۆ پێکهاتە نەتەوەییە جیاوازەکان بە زمانی دایکیان – عەرەبی، تورکی، بەلووچی و کوردی –  بەرهەممان بڵاو کردەوە بۆ ئەوەی دەنگی خەباتکارانی ئێڵ جی بی تی+ کپ نەکرێت. بەڵام هەموو ئەمانە خەباتێکی سەخت و نادادپەروەرانە بوو. گێڕانەوەی ئێمە لە چەندین ڕاپۆرتدا بەشێک لە تاوانەکانی کۆماری ئیسلامی بۆ ڕای گشتی و لەسەر ئاستی دامودەزگا نێودەوڵەتییەکانی جیهان ئاشکرا کرد و یارمەتیدەر بوو بۆ گۆشەگیریی زیاتری ئەم ڕژێمە.

ئەم هەوڵانە ئاسۆی ئێمەی فراوانتر و تێگەیشتنمان لە دیموکراسیی قووڵتر کرد. ئەمڕۆ دەزانین هیچ دیکتاتۆری و بیانوویەک ناتوانێت پاساوێک بێت بۆ سەرکوتکردنی داواکارییە ڕەواکانمان. ئەندامانی کۆمەڵگەی ئێڵ جی بی تی + ئێستا درکیان بە پێویستی ڕێکخستن کردووە و خۆیان بۆ بەشداربوونی ئاشکرا و بەڕێکخستنکراو لە ڕاپەڕینەکانی داهاتوودا ئامادە دەکەن.


ئێمە دەیان جار وتوومانە و دیسان دووپاتی دەکەینەوە: دیموکراسی لە ئێران تەنیا کاتێک بەدی دێت کە داخوازییەکانی هەموو مرۆڤە چەوساوەکان بخرێنە بەر چاو و مافی هەموو ئەندامە پەراوێزخراوەکان بە فەرمی بناسرێت. ئەمرۆکە دیموکراسیخوازی پێویستە لە هەر جۆرە دۆگما و گەڕانەوە بۆ ڕابردوو و نەهێشتنی دەنگە جیاوازەکان بەتاڵ بکرێتەوە.

 

ئەمە وانەیەکە بۆ هەموومان: خەباتێکی قووڵتر و هەوڵێکی فراوانتر بۆ گۆڕانکارییە کولتووری-سیاسیەکان لە جومگەکانی کۆمەڵگادا. پێویستە زیاتر لەگەڵ ڕێکخراوە سیاسی و مەدەنییەکان گفتوگۆ بکەین، تێگەیشتنیان باشتر بکەین و بابەتەکانی پەیوەست بە کۆمەڵگەی کوییریان پێ بناسێنین تا بتوانرێت کەشێک لەناو پێکهاتەی ناوخۆیی ئەم بزووتنەوەیانەدا دروست بکرێت کە هەموو کەسێکی کوییر تێدا هەست بە ئاسایش بکات. هەر لەم خاڵەوە بوو کە گەیشتینە ئەم ئەنجامە: دڵنیابوون لە بەشداری سیاسی کۆمەڵگەی ئێڵ جی بی تی+ لە هەموو ئاستەکانی حکوومەتدا پێویستیەکی هەرە گرینگه، چونکە ئەوانی دیکە هەرگیز نوێنەرایەتی بەرژەوەندییەکانمان ناکەن.

 

ئەمڕۆ لە سێهەمین ساڵیادی دەستپێکی ڕاپەڕینی شۆڕشگێڕانە و ڕچەشکێنانەی «ژن ژیان ئازادی» وەک ڕێزێک بۆ هەموو دەستکەوتەکانی، داواتان لێدەکەین: بە ڕۆحێکی پتەو و لە ژێر ئاڵای داخوازییەکانتان، کار بۆ بەهێزکردنی داواکارییە گشتییەکانی بزووتنەوەکە بکەن. هەلومەرجی قەیراناویی کۆمەڵگا، مەترسی شەڕێکی نوێ، کودەتای سەربازی و ئاڵترناتیڤسازیی هاژەکی، زیاتر لە هەموو کاتێک پێویستیی خۆڕێکخستن و دروستکردنی ڕایەڵی پێوەندیی خستۆتە بەرنامەی کارمانەوە. ئێمەش جیاوازییە نەتەوەیی و ئایدۆلۆژی و کۆمەڵایەتییەکان بە فەرمی دەناسین و بە هەموو توانامانەوە هەوڵدەدەین لەگەڵ تێکۆشانی پێکهاتە کۆمەڵایەتییەکانی دیکەدا هەماهەنگی بکەین.

 

ئێمە لە شەشڕەنگ وەک تا ئێستا کردوومانە، لە پرسە سیاسییە گەورەکاندا دەستوەردان دەکەین، دەنگمان لە دژی ئاڵترناتیڤسازی و پڕوپاگەندەی میدیایی و نەهێشتنی پرسەکانی ئێڵ جی بی تی+ بەرز دەکەینەوە، بەردەوام هەستیار دەبین بەرامبەر بە سزای لەسێدارەدان و سەرکوتکردنی ناڕەزایەتییەکان لە ئێران و بەشداری دەکەین لە هەر کردارێکی کاریگەر لە دژایەتیکردنیان. 

ئەمڕۆ شەشرەنگ خەبات بۆ کۆمەڵگەیەک دەکات کە نەک تەنیا تێدا مافی مرۆڤی کۆمەڵگەی ئێڵ جی بی تی+ مسۆگەر بکرێت، بەڵکوو لە ئەمڕۆوە هەموو بزووتنەوە سیاسییەکان، بە قسە و کردەوەکانیان، چالاکانە هەنگاو بنێن بۆ دروستکردنی کولتووری قبوڵکردنی بوونی ئەم پێکهاتەیە. پێوەرمان بۆ قبوڵکردنی بەڵێن و بانگەشەی هەر بزووتنەوەیەک، پابەندبوونی ڕاستەقینەیانە بە ئازادی و دیموکراسی و ڕەتکردنەوەی توندوتیژی و جیاکاری. 

ئێمە چاودێرێکی پاسیڤی ئەم پرۆسەیە نین، بەڵکوو خۆمان خوڵقێنەری داهاتوویەکین کە بۆی دەجەنگین.

 

ژن ژیان ئازادی

نەمان بۆ کۆماری ئیسلامی، بژی ئەوین

شەشڕەنگ (تۆڕی لێزبیەن و تڕەنسجندرەکانی ئێران)

 

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *