تصورات غلط درباره اچآیوی و ایدز
اول دسامبر روز جهانی ایدز است.
تمام افراد احتمال دارد که به اچآیوی و ایدز مبتلا شوند. با این وجود این ریسک در میان اقشار مختلف متفاوت است. این به دلیل مستعد بودن برخی افراد برای ابتلا یا مصون بودن برخی دیگر نیست. آگاهی از روشهای ابتلا و پیشگیری و دسترسی به خدمات بهداشتی است که تعیین کننده است. چرخه معیوب اچآیوی/ایدز در پایین نشان میدهد که ناآگاهی، تبعیض، و مسکوت گذاشتن این موضوع چطور هر یک به گسترش آن منجر میشود. و اقشار به حاشیه رانده شده در این میان بیشتر قربانی میشوند. آمارهای سازمان ملل موید این مطلب است.
احتمال ابتلای افراد با زیست جنسی متفاوت به اچآیوی نسبت سایرین چقدر است؟
زنان همجنسگرا
گزارش شده است که زنان همجنسگرا احتمال ابتلای کمتری از طریق رابطه جنسی با هم دارند، زیرا مایعات بدنی بسیار کمی بین آنها در سکس رد و بدل میشود. موارد گزارش ابتلا توسط لزبینها بسیار کم بوده است. اما این به این معنا نیست که لزبینها هرگز رفتار پرخطری نخواهند داشت یا کاملا از ابتلا مصون هستند. در اینباره میتوانید به مقاله بهداشت جنسی لزبینها رجوع کنید.
افراد ترنسجندر
آخرین آمارها نشان میدهد بزرگسالان ترنسجندر ۴۹ برابر بیشتر از سایرین احتمال دارد که به اچآیوی مبتلا باشند (UNAIDS ۲۰۱۷).
مردان همجنسگرا
احتمال ابتلای مردان همجنسگرا به اچآیوی ۲۴ برابر بیشتر از سایر بزرگسالان است (UNAIDS ۲۰۱۷).
کارگران جنسی زن
احتمال ابتلای کارگران جنسی زن نسبت به سایر بزرگسالان ۱۰ برابر بیشتر است (UNAIDS ۲۰۱۷).
بنابراین تضمین دسترسی اقلیتهای جنسی بویژه افراد ترنسجندر به حق برخورداری از «بالاترین استاندارد حوزه سلامت» بسیار حائز اهمیت است.
همچنین، هیچکس نباید بر اساس وضعیت مثبت یا منفی بودن ابتلا به اچآیوی / ایدز از حقوق انسانی خود محروم شود.
اما آنچه به رشد و گسترش ویروس اچآیوی کمک میکند ناآگاهی ما درباره آن است. ناآگاهی سبب میشود جامعه در چرخه معیوبی گیر بیافتد که نتیجه آن تنها افزایش روزافزون مبتلایان، طرد شدن آنها و گسترش خاموش بیماری است. این در حالی است که اچآیوی مانند گذشته دیگر الزاما به معنای خطر مرگ نیست.
پیش از اینکه تصورات غلط درباره اچآیوی /ایدز را بدانیم باید بدانیم اچآیوی و ایدز چیست.
ایدز مجموعه علائم و بیماریهایی است که در مرحله نهایی (پیشرفته) ابتلا به ویروس اچآیوی مشاهده میشود. ایدز در اثر گذشت زمان زیاد از ابتلا به ویروس اچآیوی (ویروس نقص ایمنی بدن انسان) و درمان نشدن اچآیوی رخ میدهد.
به طور خلاصه:
- اچآیوی همان ایدز نیست.
- ایدز مرحله پیشرفته ابتلا به اچآیوی است.
- اچآیوی ویروس نقص ایمنی انسانی است که در مایعات واژنی، مقعدی، خون و منی یافت میشود (بزاق دهان مستثنی است).
- اچآيوی به سیستم ایمنی بدن حمله میکند و هرچه زودتر تشخیص داده شود احتمال جلوگیری از پیشرفت آن و ایجاد ایدز بیشتر است.
- استفاده از کاندومهای زنانه و مردانه در سکس و استفاده از سوزن و سرنگ تمیز برای کسانی که تزریق میکنند بهترین راه پیشگیری از ابتلا به این ویروس است.
- آزمایش دادن مرتب از نظر ابتلا به ویروس اچآیوی به معنای امکان دسترسی به درمان و داروی زودموقع و جلوگیری از رسیدن به مرحله آخر و ایدز است.
آگاهی از راههای ابتلا و تصورات غلط برای جلوگیری از ابتلای خود یا پارتنر(های)مان به این ویروس بسیار مهم است.
به همین منظور در این مقاله به اصلاح تصورات غلط درباره اچآیوی و ایدز پرداختهایم. نکات زیر را برای سلامت و بهزیستی خود و اطرافیانتان به اشتراک بگذارید.
آیا میدانستید…؟
📌 ایدز یک ویروس نیست که آن را از کسی بگیرید. به عبارتی ویروس ایدز نداریم. ایدز یک نشانگان (syndrome) است. به بیان دیگر ایدز مجموعه علائم و بیماریهای مرحله آخر ابتلا به اچآیوی است و به آن عفونت پیشرفته اچآیوی یا مرحله نهایی اچآیوی نیز گفته میشود.
📌 اچآیوی و ایدز بیماری همجنسگرایان یا ترنسجندرها نیست. هرکسی که خون دارد، بدنش زخم میشود، یا سکس میکند در معرض ابتلا است. گرایش جنسی یا هویت جنسیتی تاثیری در ابتلا ندارد. آگاهی از روشهای ابتلا و پیشگیری و دسترسی به خدمات بهداشت و درمان برای اقلیتها بسیار مهم است.
📌 اگر دو پارتنر هر دو اچآیوی دارند باز هم باید از وسایل پیشگیری استفاده کنند. ویروس اچآیوی انواع و اشکال مختلفی دارد. اگر نوع ویروس در بدن دو نفر که پارتنر هستند با هم متفاوت باشند و در سکس ویروس خود را به هم دیگر انتقال دهند پیچیدگی و خطر ابتلا به ایدز افزایش مییابد و پاسخدهی به درمان کاهش مییابد.
📌 لمس کردن کسی که اچآیوی دارد باعث ابتلا به ویروس نمیشود.
📌 شستن دستها بعد از سکس تاثیری در ابتلا به ویروس اچآیوی ندارد.
📌 عرق، اشک، ادرار یا مدفوع کسی که اچآیوی دارد نمیتواند ویروس را منتقل کند. همچنین اگر فرد مبتلا در کنار شما عطسه یا سرفه کرد پنیک نکنید. امکان ابتلا از این طریق وجود ندارد.
📌 تماس دست با اندام جنسی فرد دارای اچ آي وی باعث انتقال ویروس نمیشود. مگر آنکه زخمی در پوست وجود داشته باشد که با مایعات بدن فرد دارای اچآیوی تماس پیدا کند.
📌 نیش حشرات، حتی پشه ویروس اچآیوی را منتقل نمیکنند. (پشه خون را میمکد، تزریق نمیکند.)
📌 اچآیوی از حیوان خانگی متعلق به افراد مبتلا به ویروس منتقل نمیشود. (اچآیوی یعنی ویروس نقص ایمنی بدن انسان)
📌 اچآیوی روی سطوح زنده نمیماند. پس نشستن روی دستشویی فرنگی در خانه فرد مبتلا به اچآیوی خطری ندارد.
📌 ظرف غذای افراد مبتلا به اچآیوی ناقل ویروس نیست. میتوانید با هم غذا بخورید.
📌 اچآیوی نمیتواند در آب زنده بماند. بنابراین از شنا، دوش گرفتن، استخر رفتن یا از یک لیوان آب نوشیدن با یک فرد مبتلا به اچآیوی نترسید زیرا خطر ابتلا برای شما ندارد.
📌 اگر کسی که مبتلا به اچآیوی است نی یا فلوت مینوازد و ساز را به دست شما داد، با خیال راحت میتوانید آن را در دهانتان بگذارید. اچآیوی روی وسایل زنده نمیماند.
📌 بوسیدن یک فرد مبتلا به اچآیوی نمیتواند این ویروس را منتقل کند. میزان ویروس در بذاق دهان آنقدر پایین است که امکان انتقال آن وجود ندارد.
📌 احتمال ابتلا به اچآیوی از طریق سکس دهانی بسیار کم است مگر آنکه بر روی اندام جنسی یا در دهان شما زخم وجود داشته باشد یا خونریزی لثه داشته باشید. برای سکس دهانی میتوانند از کاندوم بریده شده یا دنتالدم استفاده کنید.
📌 اچآیوی بیرون از بدن مدت بسیار کوتاهی زنده میماند. بنابراین کاندوم یا دنتالدم استفاده شده حین سکس اگر هم ویروسی در آن باشد دیگر ناقل ویروس نیست.
📌 زنی که به اچآیوی مبتلاست و باردار میشود ویروس را در حاملگی یا از طریق شیردهی به فرنزد منتقل کند مگر آنکه از دارو استفاده کند. استفاده از داروی اچآیوی این احتمال را از بین میبرد.
📌 اگر سوزن تتو بر روی یک فرد مبتلا به اچآیوی استفاده شده باشد و استریل نشده باشد ممکن است ویروس را به نفر بعدی منتقل کند.
📌 در صورتی که پس از ابتلا به اچآیوی / ایدز از دارو (PrEP) مرتب استفاده شود، و پزشک رسیدن به این سطح خاص را تایید کند، فرد مبتلا از طریق رابطه جنسی دیگر ویروس را منتقل نمیکند.
📌 نشانههای ابتلا به ویروس اچآیوی از فردی به فرد دیگر متفاوت است. ممکن است شما مبتلا شوید و بدنتان هیچ نشانهای بروز ندهد.
📌 بدون تست اچآیوی و اطلاع از ابتلا، ویروس فرصت دارد پیشرفت کند و سیستم ایمنی ضعیفتر و ضعیفتر میشود تا اینکه فرد به ایدز مبتلا میشود. آزمایش دادن بسیار مهم است.
📌 این روزها بخاطر پیشرفت دارویی در جهان دیگر اچآیوی / ایدز هیچکدام به معنای زندگی در ضعف و تنهایی و مرگ زودهنگام نیستند. بنابراین با شنیدن اسم اچ آي وی / ایدز به یاد بدبختی یا مردن نیافتید! افراد مبتلا به اچآیوی این روزها میتوانند در خوشبختی با پارتنر خود زندگی کنند.
—
شبکه لزبینها و ترنسجندرهای ایرانی (ششرنگ)
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.