بیانیه مشترک ۳۹ سازمان مدافع حقوق بشر در خصوص تمدید ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران
۳۹ سازمان مدافع حقوق بشر و نهادهای مدنی و دموکراتیک ایرانی، منطقهای و بینالمللی با انتشار بیانیهای مشترک از شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد خواستند که در نشست پیش روی این شورا به نفع قطعنامه تمدید ماموریت گزارشگر ویژه ایران رای دهند. در این بیانیه از کشورهای عضو خواسته شده است تا از این فرصت جهت ابراز نگرانی از نقض شدید و نظام مند حقوق بشر استفاده کنند.
امضاکنندگان این بیانیه با توجه به مصونیت کامل مقامات ایرانی در خصوص نقض گسترده و نظام مند حقوق بشر، تمدید ماموریت را ضروری توصیف کردهاند.
بنا بر این بیانیه، ایران با ۲۴۰ اعدام در سال گذشته میلادی در بالاترین رتبه پس از چین قرار دارد. این اعدامها از جمله جرائم مرتبط با مواد مخدر و سایر اعمالی که مطابق با قوانین بینالمللی “جنایات جدی” تعریف نمیشود را نیز در بر میگیرد. شماری از این افراد بدون اطلاع قبلی خانواده و وکلای به صورت مخفیانه اعدام شدهاند. در میان این افراد روح الله زم، خبرنگار مخالف که به دلیل راه اندازی کانال در شبکههای اجتماعی به اعدام محکوم شد نیز قرار دارد. همچنین مقامات ایران دستکم ۳ کودک-مجرم را در سال ۲۰۲۰ اعدام کردهاند که این امر نقض قوانین بینالمللی و مغایر با درخواستهای مکرر ارگانهای سازمان ملل و کشورهای عضو از ایران است.
سازمانهای امضاکننده این بیانیه شرایط بسیاری از زندانها و بازداشتگاههای ایران را بی رحمانه و غیرانسانی عنوان کردهاند. آنان تراکم بالای جمعیت، تهویه نامناسب و دسترسی به سرویسهای بهداشتی را ازجمله مشکلات زندانیان برشمردهاند. در این بیانیه گفته شده است که زندانیان عقیدتی و سیاسی از مرخصی و یا بخشنامههای عفو به دلیل شیوع ویروس کرونا مستثنی شدهاند.
همانگونه که در گزارش پیشین گزارگر ویژه حقوق بشر در امور ایران برجسته شده است، تبعیض در قانون و عمل علیه زنان و دختران، افراد متعلق به اقلیتهای ملی، مذهبی و یا زبانی همچنین همجنسگرایان و دوجنسگرایان زن و مرد و افراد ترنس کماکان یک واقعیت فراگیر و روزمره است.
امضاکنندگان این بیانیه بر اساس همهی این دلایل از حکومتهای عضو خواستهاند تا از تمدید ماموریت گزارشگر ویژه حقوق بشر سازمان ملل در امور ایران حمایت کنند و جمهوری اسلامی را برای دسترسی بدون محدودیت گزاشگر ویژه تحت فشار قرار دهند. آنان همچنین از کشورهای عضو خواستهاند تا نسبت به وضعیت وخیم حقوق بشر در ایران ابراز نگرانی کرده و پیامی محکم به مقامات ایرانی برای توقف چرخه مصونیت از مجازات ارسال کنند.
اسامی سازمانهای امضاءکننده این بیانیه در ادامه میآید:
ششرنگ: شبکه لزبینها و ترنسجندرهای ایرانی
مرکز عبدالرحمن برومند
طرفداران حقوق بشر
حقوق بشر برای همه در ایران
سازمان عفو بینالملل
عرصه سوم
ماده ۱۸
ماده ۱۹
انجمن حقوق بشر مردم آذربایجانی در ایران
جمعیت حقوق بشر کردستان در ایران-ژنو (KMMK-G)
گروه حقوق بشر بلوچستان
موسسه مطالعات حقوق بشر قاهره (CIHRS)
مرکز حقوق بشر در ایران
مرکز حامیان حقوق بشر
شبکه بینالمللی حقوق کودک
اتحاد جهانی برای مشارکت شهروندان – CIVICUS
کمیته حمایت از روزنامهنگاران
Conectas Direitos Humanos
همه با هم علیه مجازات اعدام (ECPM)
آزادی از شکنجه
فرانت لاین دیفندرز
مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران (HRAI)
دیدهبان حقوق بشر
تاثیر بر ایران
کمیسیون بین المللی حقوق دانان
فدراسیون بینالمللی حقوق بشر (FIDH)
انجمن بینالمللی گیها، لزبینها، دوجنسگرایان، ترنسها و بیناجنسیها (ILGA World)
جنبش بین المللی علیه همه اشکال تبعیض و نژادپرستی (IMADR)
سرویس بینالمللی حقوق بشر (ISHR)
حقوق بشر ایران
مرکز اسناد حقوق بشر ایران
عدالت برای ایران
شبکه حقوق بشر کردستان
گروه بین المللی حقوق اقلیت
اقدام آشکار بین المللی
بنیاد سیامک پورزند
اتحاد برای ایران
ائتلاف جهانی علیه مجازات اعدام
سازمان جهانی مبارزه علیه شکنجه (OMCT)
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.