فریدون، خنیاگر هم‌جنس‌گرا در خون

فریدون، خنیاگر هم‌جنس‌گرا در خون

امروز، مصادف با هفتم اوت ۲۰۱۹، بیست و هفت سال از ترور فریدون فرخزاد، شاعر، هنرمند، مجری برنامههای تلویزیونی، بازیگر و آهنگساز، می گذرد. او که به معروفترین و سر زندهترین مجری برنامههای سرگرمکنندهی ایرانی مشهور بود، از جوانی به آلمان مهاجرت کرد و به زبان آلمانی نیز شعر میسرود.

فریدون، خنیاگر هم‌جنس‌گرا در خون

فریدون، خنیاگر هم‌جنس‌گرا در خون

شعرهای او در زبان آلمانی مورد توجه نویسندههایی مثل «مارتین والز» و «یوهانس بوبروفسکی» قرار گرفته بودند. او همچنین دکترای علوم سیاسی داشت و کمی پس از انقلاب ۱۳۵۷ بازداشت شد. پس از آن از آنجا دوباره اول به ایالات متحدهی آمریکا و بعد به آلمان مهاجرت کرد.

فریدون فرخزاد، در سالهای زندگی خود در تبعید در برنامهی خود برای ایرانیان همیشه به جمهوری اسلامی و سیاستهای سرکوبگرایانهی آن و نقش مذهب در اعمال این سیاستها میتاخت. فعالیتهای سیاسی او علیه جمهوری اسلامی، خصوصا به دلیل مشهوریت و محبوبیت او، توجه بسیاری از ایرانیان را به خود جلب میکرد. وبسایت خبری «فکوس» آلمان، در گزارشی که در سال ۲۰۰۴ دربارهی ترورهای جمهوری اسلامی در آلمان منتشر کردهاست، قتل فرخزاد را به استناد BKA  ـ ادارهی جنایی آلمان ـ به عوامل اطلاعاتی جمهوری اسلامی نسبت دادهاست.

نکتهی مهمتر در مورد یادبودهایی است که به شیوههای مختلف تصویری و نوشتاری در مورد زندگینامه و ترور او منتشر یا برگزار شدهاند، اینکه در کمترین مطلبی که در مورد قتل و زندگی فریدون فرخزاد منتشر شدهاست به همجنسگرایی او ارجاع داده شدهاست.

بسیاری حتی ازدواج او با «آنیا بوچکووسکی» را دلیلی برای دگرجنسگرا بودن او میدانند. میدانیم که از همجنسگرایی در آلمان غربی تا زمان مرگ فریدون فرخزاد هنوز کاملا جرمزدایی نشدهبود و با وجود جنبشی قوی در این زمینه هنوز همجنسگرایان با انواع تبعیضهای اجتماعی و ساختاری مواجه بودند. اما برخی از دوستان و وبسایت خبری فوکوس نیز در گزارش مذکور دربارهی ترور مخالفان جمهوری اسلامی او به زیست همجنسگرایانهی او اشاره کردهاند.

وقتی رویکرداین گزارش را با بسیاری از مستنداتی که دربارهی ترور فرخزاد در زبان فارسی منتشر شدهاند؛ مقایسه میکنیم با این سوال مواجه میشویم که چرا همجنسگرایی او در یک گزارش کلی در مورد ترورهای جمهوری اسلامی در آلمان حائز اهمیت است اما این مساله در مطالبی که به زبان فارسی اختصاصا به فرخزاد میپردازند محلی از اعراب ندارد؟

به نظر میآید نه تنها کسانی که او را حذف فیزیکی کردند از او و نحوهی زندگی او میترسیدند؛ بلکه کسانی که ادعای پاسداری از نام و یاد او به عنوان یکی قربانیان ترورهای جمهوری اسلامی را دارند نیز از بخشی از موجودیت او واهمه دارند.

2 پاسخ
  1. سارا
    سارا گفته:

    فریدون مرد بزرگی بود، به نظر من خوو شخص مهمه، نه این که گرایش جنسیش چی بوده، چرا بهش پرداخته نشده. مقاله خیلی بدون مطالعه و کار تهیه شده بود، سعی کنید که منابع به کار ببرید، موضوع رو تجزیه و تحلیل کنید، نه اینکه بنویسبد برای اینکه چیزی نوشته باشید. با آرزوی موفقیت

    پاسخ
    • Mina Khani
      Mina Khani گفته:

      دوست عزیز این یادداشت یه مقاله‌ی تحلیلی نبود. نگاهی گذرا بود به زندگی و قتل فریدون فرخزاد. ما به عنوان یک شبکه که برای مشاهده‌پذیری اقلیت‌های جنسی و جامعه‌ی ال.جی.بی.تی کار می‌کند با نظر شما مبنی بر اینکه گرایش جنسی فریدون فرخزاد مهم نبوده موافق نیستیم. هم‌چنین ما در این مقاله منبع مورد استفاده را نام برده بودیم. ممنون از اینکه نظر خود را با ما در میان گذاشتید.

      پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *