جاوید رحمان خواستار بررسی نقض حقوق مرتبط با "گرایش جنسی" و "هویت جنسیتی" در ایران شد


دکتر جاوید رحمان نخستین گزارش خود از وضعیت حقوق بشر ایران را به سازمان ملل ارائه داد.
او که در تیر ماه گذشته برای این مسئولیت پذیرفته شد، در نخستین گزارش خود که به هفتاد و سومین نشست مجمع عمومی سازمان ملل ارائه داده، نگرانی‌های متعدد از وضعیت حقوق بشر در ایران را یادآور شده است.
از جمله حوزه‌هایی که وی از آن‌ها به‌عنوان حوزه‌های مداوم نقض حقوق بشر در ایران نام برده است می‌توان به به نقض حق زندگی و مجازات اعدام، به‌طور مشخص اعدام «کودک-مجرمان»، شکنجه، حق آزادی تجمعات مسالمت‌آمیز، حق آزادی بیان و عقیده و دسترسی به اطلاعات، حقوق زنان و دختران و حقوق گروه‌های اقلیت اتنیکی و مذهبی اشاره کرد.
گزارشگر ویژه نگرانی‌های گزارشگر پیشین در خصوص مجازات اعدام برای کودکان بر اساس اتهاماتی چون «لواط»، قتل و دزدی را تکرار کرده و آن را در تضاد با تعهدات بین‌المللی ایران دانسته است.
جاوید رحمان از تداوم “اعمال شکنجه و سایر مجازات های غیرانسانی نظیر شلاق و قطع عضو” ابراز نگرانی کرده و آن را با تعهدات ایران تحت ماده ۷ و ماده ۱۰ کنوانسیون حقوق مدنی و سیاسی مغایر دانست. وی در همین رابطه ادعای مقامات ایران را که قوانین مذکور به دلیل اینکه از مجلس ایران عبور کرده و تصویب شده‌اند با تعهدات ایران تحت کنوانسیون حقوق مدنی و سیاسی مغایرت ندارند، بی‌اساس دانست و یادآوری کرد که تعهد به هنجارهای بین‌المللی همچون منع شکنجه نمی‌تواند با توجیه ناهمخوانی قوانین داخلی کنار گذاشته شود.
جاوید رحمان در گزارش خود از فیلتر کردن شبکه‌های اجتماعی چون فیسبوک،‌ توییتر، اینستاگرام و تلگرام به‌عنوان موارد “نقض آزادی بیان و عقیده” نام برده است. رحمان تاکید می‌کند که ایران باید در سایه ماده ۱۹ کنوانیسون حقوق مدنی و سیاسی که عضو آن است، به این رسانه‌ها به عنوان ابزارهایی برای گسترش آزادی بیان و عقیده و دسترسی به اطلاعات بنگرد.
جاوید رحمان همچنین بر اساس ارزیابی‌های اولیه خود خواستار تحقیقات بیشتر و همکاری مقامات ایران و سایر نهادهای دخیل در مورد سایر نگرانی‌های گزارش‌شده از نقض حقوق بشر ایران از جمله وضعیت مدافعان حقوق بشر، کشتار جمعی در دهه ۱۳۶۰، حقوق گروه‌های اجتماعی بویژه گروه‌های مبتنی بر معلولیت، گرایش جنسی و هویت جنسیتی و نقض حقوق اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی شده است.
نقض حقوق زنان و دختران با توجه به حجاب اجباری نیز از دید وی دور نمانده است.
جاوید رحمان خواستار رسیدگی به گزارش‌هایی از “قوانین تبعیض‌آمیز پوشش” در خصوص زنان و دختران شد.
وی گفته “نقض حق آزادی بیان و عقیده” زنانی که قانون حجاب اجباری را در امکان عمومی به چالش می‌کشند زیر نظر خواهد داشت.
گزارشگر ویژه خواستار تعهد ایران به آن دسته معاهدات بین‌المللی شد که این کشور تا کنون به آن نپیوسته است و آن را مایه ارتقای اجرای حقوق بشر در ایران دانست. وی از میان این تعهدات به کنوانسیون بین‌المللی «منع شکنجه و سایر رفتارهای بی‌رحمانه، غیرانسانی و تحقیرآمیز»، کنوانسیون بین‌المللی «محو انواع خشونت علیه زنان»، کنوانسیون «محافظت از تمام افراد در برابر ناپدیدشدگی قهری» و کنوانسیون بین‌المللی «مخافظت از حقوق تمام کارگان مهاجر و خانواده‌هایشان» اشاره کرده است.
دکتر رحمان در این گزارش گفته که در طول مدت ماموریت خود به عنوان گزارشگر ویژه حقوق بشر ایران به بررسی ارتباط نقض حقوق مدنی و سیاسی و نقض حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در جمهوری اسلامی ایران خواهد پرداخت.
وی بر لزوم بازدید از ایران به منظور دستیابی به یک ارزیابی دقیق از وضعیت حقوق بشر در ایران تاکید کرد.
جاوید رحمان، حقوقدان پاکستانی-بریتانیایی، یکی از پژوهشگران برجسته در زمنیه حقوق بشر و نظام حقوقی در کشورهای اسلامی به شمار می‌رود. آزادی بیان، مسائل جنسیت و حقوق اقلیت‌های مذهبی و جنسی با تمرکز بر جوامع مسلمان از جمله حوزه‌های تالیفات اوست.
نخستین گزارش جاوید رحمان از وضعیت حقوق بشر ایران را در اینجا بخوانید.
https://6rang.org/7412

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *