بازداشت کنشگر لزبین برای آگاهیرسانی درباره پریود
کنشگر قزاقستانی ژانار سِکِربایهوا بخاطر برگزاری یک برنامه گروهی برای افزایش آگاهی و حساسیت عمومی درباره قاعدگی، در دادگاهی محکوم به پرداخت جریمه شد.
ژانار سِکِربایهوا در روز ۲۰ آگوست در حساب فیسبوک خود نوشت که بخاطر برگزاری تجمعی با یک گروه کوچک به اتهام «خشونت جزئی» به پرداخت جریمه نقدی محکوم شده است. این گروه کوچک پلاکاردهایی در دست داشتند با شعارهایی مانند: «پریود خجالتآوره اما خشونت نه؟»
تجمع این گروه در روز ۹ آگوست در خیابانی در آلماتی برگزار شد که جمعیت عابران زیادی از آنجا میگذرد. چند روز بعد ژانار و همکارانش توسط پلیس دستگیر شدند.
ژانار که خود را آشکارا، لزبین و فعال الجیبیتی معرفی میکند میگوید هدفشان از میان بردن پرده خجالت و شرم از یک پدیده همگانی است.
گروه اکتیویستی وی موسوم به «فمینیتا» در فیسبوک نوشت:
«هدف این تجمع وارد شدن به مسائلی چون آموزش جنسی بود، از جمله اینکه مسئله پریود نباید باعث خجالت شود، چرا که این یک روند فیزیولوژیکی طبیعی است.»
پلیس اما نظر دیگری داشت و این تجمع کوچک را بر هم زدن نظم عمومی خواند.
عفو بینالملل در بیانیهای بازداشت سکربایهوا را محکوم کرد و آن را نمونه عدم تحمل مقامات نسبت به هر دیدگاه مخالف خواند.
هیذر مکگیل محقق اروپای شرقی و آسیای مرکزی در عفو بینالملل گفت:
«مقامات به جای اینکه به نگرانیهای حقوق بشری این فعالان رسیدگی کنند و به دنبال راههایی برای از میان بردن تابوی اجتماعی حول محور پریود در جامعه قزاقستان باشند، تصمیم گرفتند گفتمانی را که ژانار سکربایهوا شجاعانه باز کرده بود خاموش کنند.»
فمینیتا در شرح وقایع این برنامه نوشت «برخی به شکل خشنی برخورد کردند و از الفاظ رکیک استفاده کردند… یکی از مردان یک پوستر را از دست یکی از فمینیستها گرفت و شروع کرد به فریاد زدن. دیگری خبرنگاری را که از برنامه عکس میگرفت تعقیب کرد.»
در حالی که جامعه قزاقستان در مجموع به سمت مدرنیزه شدن میرود، زنانی که ارزشهای سنتی را به چالش بکشند و یا به تصور دیگران این ارزشها را زیر پا بگذارند به طور فزایندهای با تحقیر روبرو میشوند و شرم اجتماع دانسته میشوند.
در بیانیه عفو بینالملل آمده است، اوکسانا پوکالچوک مدیر این سازمان در اوکراین که در جلسه دادگاه ژانار حضور داشته مشاهده کرده است که قاضی سوالات نامناسبی درباره زندگی خصوصی وی از ژانار پرسیده است. سوالاتی چون «آیا ازدواج کردهای؟ بچه داری؟ حامله هستی؟» و از او درباره پوستری که در دست داشت بازجویی کردند.
«این نشان میدهد که قزاقستان دقیقا به چنین زنان شجاعی برای مبارزه با این تبعیض نیاز دارد. ما از مقامات قزاقستان میخواهیم که به دخالت غیرقانونی در حق آزادی بیان و اجتماعات مسالماتآمیز برای ژانار سکربایهوا پایان دهند. عکس گرفتن و کارزار تشکیل دادن برای حقوق و سلامتی زنان جرم نیست.»
در پوستری که در دست گروه فمینیتا بود زنی دیده میشد که بر فراز یورتها (خانههای عشایری آسیای مرکزی) ایستاده و از او خون میرود.
افسران پلیس ژانار را نیم ساعت قبل از آغاز سخنرانیاش درباره نتیحه تحقیقات خود درباره اچآیوی و وضعیت سلامت زنان لزبین، بایسکشوال و ترنس در قزاقستان دستگیر کردند.
ژانار در بیانیهای از بازخورد فعالیتشان و نظر خود نوشت:
«مردم به جای اینکه استدلال کنند، شروع کردند به قضاوت لباس پوشیدنمان، سکشوالیتهمان، فونت روی پوسترها، نقاشیها و اینکه حتی به ما پیشنهاد بدهند چطور رفتار کنیم بهتر است.»
او ادامه داد:
«همه اینها به من و خواهرانم بار دیگر نشان داد که ما در مسیر درست قرار داریم، فمینیسم در قزاقستان ضروری است و ما ساکت نخواهیم ماند.»
منابع:
https://eurasianet.org/s/kazakhstan-activist-fined-over-menstruation-picket
https://www.amnesty.org/en/latest/news/2018/08/kazakhstan-feminist-lgbti-activist-standing-trial-for-photoshoot/
https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/woman-thrown-kazakhstan-jail-over-13109810
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.