جنگ و تاثیر آن بر روی زنان و جامعه کوییر چه بر سر زنان و اعضای جامعه الجیبیتی+ خواهد آمد؟
جنگ پدیدهای است که در سادهترین تعریف آن بر اساس تمایل کشور و یا کشورها برای تصاحب ارزشهای مادی و معنوی کشوری دیگر شکل میگیرد. اما جنگ نه تنها در خاک کشورها بلکه بر روی بدن زنها نیز در جریان است.
اما این پدیده «مردانه» چه تاثیری بر روی گروههایی چون زنان و اعضای الجیبیتی+ دارد؟ به عبارتی دیگر زنان و اعضای الجیبیتی+ در کجای این جبهه جنگ قرار دارند؟
زنان و اعضای جامعه الجیبیتی+ که به عنوان اصلیترین قربانیان خشونت جنسی و شرایط تبعیضآمیزی که در آن زندگی میکنند جزء گروههای حساس به شمار میروند، در جوامعی که به واسطه جنگ از هم میپاشند درگیر پیامدهایی چون طرد شدن از جامعه، بارداریهای ناخواسته، بیماریهای مقاربتی و … میشوند.
حفظ امنیت خانواده فروپاشیده و التیام زخمهای ناشی از جنگ نیز همواره بر دوش زنان بوده است.
زنان و اعضای الجیبیتی+ که در حالت عادی و بدون جنگ نیز برای برابری و آزادی با نظام مردسالار دگرجنسگرا در حال مبارزه هستند، این بار حقوقشان زیر سایه جنگ به کلی به فراموشی سپرده میشود.
در گزارشی که شورای امنیت سازمان ملل در ۳۱ ژانویه ۲۰۲۲ منتشر کرد، به زنانی که در مناطق جنگی به دلیل تجاوز باردار شدهاند و کودکانی که از خشونت جنسی به دنیا آمدهاند، پرداخته شده است. بر اساس این گزارش، خشونت جنسی علیه زنان در درگیریها بهعنوان ابزاری برای پاکسازی اتنیکی، نسلکشی و اجبار به مهاجرت مورد استفاده قرار گرفته است.
در جنگ که به عنوان نزاع بین مردان، با قوانینی که مردان وضع میکنند و آغاز و پایان آن به دست آنهاست، بدن زن به عنوان نماد «وطن» در نظر گرفته میشود و تسخیر آن در واقع تسخیر بخشی از سرزمین به حساب میآید. مسالهای که تجاوز به زنان در زمان جنگ را تبدیل به امر رایجی کرده است!
در جنگ داخلی سوریه روایتها و گزارشات متعددی از استفاده از خشونت جنسیتی به عنوان سلاحی علیه زنان با هدف سرکوب، ارعاب و تحقیر مخالفان وجود دارد!
برای جلوگیری از خشونت جنسی و جنسیتی علیه گروههای حساس چه در زمان جنگ و در دوران صلح تحریمها و قراردادهای بینالمللی بسیاری مطرح شده است. بر اساس این قراردادها باید صرف نظر از تعلقات جنسی و جنسیتی، اتنیکی، دینی و … بر نقش دولتها از محافظت از زنان تاکید شده است. از نمونههای آن میتوان به قطعنامه ۱۳۲۵ شورای امنیت سازمان ملل اشاره کرد.
اما برابری جنسی و جنسیتی مستلزم برابری در همه عرصههای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی چه در زمان جنگ و چه در زمان صلح است.
در غیر این صورت خشونت بر مبنای جنسیت، گرایش جنسی و هویت جنسیتی چه در زمان صلح و چه در زمان جنگ همچنان ادامه پیدا خواهد کرد…
گزارش تحقیقی ششرنگ تحت عنوان «جنگ علیه جسم و جان»، گزارشی است که به بررسی جنایت و اذیت و آزار مبتنی بر جنسیت علیه معترضین الجیبیتی+ در خیزش ۱۴۰۱ ایران میپردازد و ثابت میکند که رفتار نیروهای امنیتی و مقامات قضایی جمهوری اسلامی در جریان خیزش مردمی ۱۴۰۱ با جامعه کوییر، مصداق جنایت علیه بشریت بوده است .
مقامات جمهوری اسلامی از ابتدای اعتراضات مسالمتآمیز مردمی، از آن بهعنوان «جنگ ترکیبی (هیبریدی)» یاد کردند و سرکوب وحشیانه و گستردهٔ معترضان را در دستور کار خود قرار دادند. نتیجه این سرکوب حکومتی، کشته شدن بیش از ۵۰۰ نفر از معترضان، از جمله ۷۰ کودک، و مجروح، نقص عضو و بازداشت هزاران نفر بود.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.