سازمان جهانی بهداشت: "ترنس" بودن دیگر یک اختلال نیست


با اعلام رسمی سازمان جهانی بهداشت، ترنس بودن دیگر اختلال روانی به شمار نمی‌آید.
در روز ۲۸ خرداد ۹۷ سازمان جهانی بهداشت نسخه جدید طبقه‌بندی بین‌المللی بیماری‌ها (#ICD11) را منتشر کرد.
چنانکه از چند سال پیش انتظار می‌رفت، با تداوم تلاش فعالان پیشرو در حقوق ترنس‌جندر، سازمان بهداشت جهانی در نسخه جدید آی سی دی تمام طبقه‌بندی‌های مربوط به هویت ترنس را از زمره بیماری‌ها و اختلالات حذف کرد و اعلام کرد که ترنس بودن یک بیماری نیست.
سازمان جهانی بهداشت بر این موضوع صحه می‌گذارد که اختلال فرض کردن هویت ترنس در تمام این سال‌ها به انگ زدن به افراد ترنسجندر کمک کرده است.
اکنون ترنس بودن تنها یک وضعیت سلامتی افراد مربوط به سلامت جنسی است و تحت عنوان جدید Gender Incongruence (ناهمنوایی جنسیتی) در فصل ۱۷ تحت عنوان «وضعیت‌های مربوط به سلامت جنسی» از کتابچه قابل ارجاع است.
“تشخیص”هایی که تحت عنوان “آشفتگی جنسیتی”، “اختلال هویت جنسیتی”، “نارضایتی جنسیتی”، “بی‌قراری جنسیتی” شناخته می‌شود اعتبار پزشکی خود را از دست داده است.

ترنس در آی‌سی‌دی-۱۱ بتا

نسخه آی‌سی‌دی-۱۱ بتا منتشر شده در ۱۸ ژوئن ۲۰۱۸ در لینک زیر قابل دسترسی است:
https://icd.who.int/browse11/l-m/en
در بخش جستجو می‌توانید عبارت Gender Incongruence را تایپ کنید. این جست‌وجو شما را به لینک زیر می‌رساند:
https://icd.who.int/browse11/l-m/en#/http://id.who.int/icd/entity/411470068
یا اینکه می‌توانید مستقیما به این لینک بروید. در این قسمت پنجره‌ای در سمت راست باز می‌شود که در تیتر آن با عبارت Gender Incongruence روبرو می‌شوید. همانطور که گفته شد این بخش در داخل وضعیت‌های مربوط به سلامت جنسی قرار دارد.
عبارت incongruence را می‌توان معادل ناهمنوایی ترجمه کرد.
در تعریف Gender Incongruence آمده است:

Gender incongruence is characterized by a marked and persistent incongruence between an individual’s experienced gender and the assigned sex. Gender variant behaviour and preferences alone are not a basis for assigning the diagnoses in this group.

«ناهمنوایی جنسیتی با ناهمنوایی مداوم بین جنسیت تجربی فرد و جنس اطلاق‌شده به وی [در زمان تولد] مشخص می‌شود. تمایلات و رفتارهای متنوع جنسیتی به تنهایی نمی‌تواند دلیلی برای اطلاق یک تشخیص پزشکی در این گروه باشد.»

بخش ناهمنوایی جنسیتی خود به دو دوسته تقسیم شده است:

  • ناهمنوایی جنسیتی در بزرگسالان و نوجوانان
  • ناهمنوایی جنستیی در کودکان

در این کتابچه پزشکی در تعریف ناهمنوایی جنسیتی در بزرگسالان و نوجوانان آمده است:

«ناهمنوایی جنسیتی در نوجوانی و جوانی بوسیله یک ناهمنوایی مداوم بین جنسیت تجربه‌شده توسط فرد و جنس اطلاق‌شده به وی مشخص می‌شود که حداقل با دو مورد از موارد زیر نشان داده می‌شود:
۱) عدم علاقه و یا ناراحتی شدید از ویژگی‌های اولیه یا ثانویه جنسی خود (در نوجوانان، ویژگی‌ها ثانویه جنسی مورد انتظار) ناشی از ناهمنوایی فرد با جنسیت مورد تجربه‌اش؛
۲) میل شدید به رها شدن از برخی یا تمام ویژگی‌های جنسی اولیه و/یا ثانویه خود (در نوجوانان، ویژگی‌های جنسی ثانویه مورد انتظار) ناشی از ناهمنوایی فرد با جنسیت مورد تجربه‌اش؛
۳) میل شدید به داشتن ویژگی‌های جنسی اولیه و/یا ثانویه جنسی متعلق به جنسیت مورد تجربه فرد. این فرد میل شدیدی به این دارد که به عنوان فردی با جنسیت مورد تجربه خود زندگی کند و پذیرفته شود.
ناهمنوایی جنسیتی باید به طور مداوم به مدت لااقل چند ماه ادامه داشته باشد. این تشخیص تا پیش از آغاز بلوغ نمی‌تواند داده شود. رفتارها و تمایلات متنوع جنسیتی خود به تنهایی نمی‌تواند اساسی برای اطلاق این تشخیص باشد.»

متاسفانه حتی در نسخه جدید ناهمنوایی جنسیتی در کودکان همچنان یک وضعیت بیمارگونه تلقی می‌شود. تلاش فعالان به این سو خواهد بود که نگاه بیمارانگارانه از هویت ترنس در کودکان نیز زدوده شود و در این کتابچه از بخش بیماری‌ها حذف گردد.

نسخه نهایی آی‌سی‌دی-۱۱

به گزارش سازمان جهانی بهداشت، نسخه منتشر شده در ۱۸ ژوئن نسخه نهایی نیست. با انتشار این نسخه به دولت‌ها فرصت داده می‌شود که برای پیاده‌سازی آی‌سی‌دی-۱۱ آماده شوند، از جمله از طریق ترجمه نسخه جدید آی‌سی‌دی به زبان‌های خودشان.
آی‌سی‌دی-۱۱ در ژانویه ۲۰۱۹ به ۱۴۴-امین هیئت اجرایی سازمان بهداشت جهانی و در ماه می ۲۰۱۹ به هفتاد و دومین مجمع جهانی بهداشت ارائه خواهد شد. پس از تصویب نهایی کشورهای عضو سازمان ملل از اول ژانویه ۲۰۲۲ قادر خواهند بود با استفاده از این نسخه گزارش دهند.
این موفقیت بزرگ بر تمام ترنس‌ها مبارک! این پایان راه نیست بلکه سرآغاز تامین کرامت انسانی، تمامیت جسمانی و روانی، پرداخت غرامت برای نقض حقوق بویژه شکنجه‌های درمان اصلاحی و عقیم‌سازی‌های اجباری و برقراری عدالت برای ترنس‌ها است.

https://tgeu.org/world-health-organisation-moves-to-end-classifying-trans-identities-as-mental-illness/

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *