نقض حقوق "کودکان اقلیت جنسی" توسط ایران در گزارش دبیرکل سازمان ملل
بیزاری درمانی در ایران، در گزارش جدید دبیر کل سازمان ملل:
آنتونیو گوتورش، دبیر کل سازمان ملل در اولین گزارش سالانه خود از وضعیت ایران به نقض حقوق اقلیتهای جنسی و جنسیتی پرداخته است.
این گزارش که در سی و هفتمین نشست شورای حقوق بشر ارائه شده است، به وضعیت حقوق بشر در ایران در دوره زمانی جولای تا دسامبر ۲۰۱۷ پرداخته و ذیل عنوان «رفتار با اقلیتها»، در یک بخش مجزا به نقض حقوق افراد لزبین، گی، بایسکشوال، ترنسجندر و اینترسکس اشاره کرده است.
گزارش ضمن اشاره به تداوم نقض حقوق افراد اقلیت جنسی و جرمانگاری روابط همجنسگرایانه در ایران، به اعمال پزشکی موسوم به «بیزاریدرمانی» (aversion therapies) بر روی کودکان اقلیت جنسی پرداخته است.
تاریخچه:
در ماه مارس ۲۰۱۶ کمیته حقوق کودک سازمان ملل، در خصوص اقدامات پزشکی بر روی کودکان لزبین، گی، بایسکشوال، ترنسجندر و اینترسکس، برای بیزار کردن آنان از گرایش جنسی یا هویت جنسیتی ابراز نگرانی کرد. این اقدامات شامل الکتروشوک تراپی، مصرف اجباری هورمون، و داروهای اجباری میباشد. نکاتی که هیئت ایرانی بیاساس خوانده بود.
ششرنگ (شبکه لزبینها و ترنسجندرهای ایرانی) تنها نهادی بود که نقض حقوق اقلیتهای جنسی کودک را به سازمان ملل گزارش کرده و خواستار پاسخگو شدن مقامات ایران شده بود.
ششرنگ طی دو گزارش به کمیته نوشته بود: «ما در تحقیقاتمان شرح حال تعداد زیادی نوجوانان الجیبیتیآی را که برایشان الکتروشوک، هورمون تراپی یا داروهای روانگردان قوی برای کنترل یا تغییر امیال جنسیشان تجویز شده، مستند کرده ایم. این درمانها در شرایط طرد این افراد از سوی خانواده و جامعه، نبود دسترسی به اطلاعات صحیح و علمی در مورد مسائل جنسی و عدم ارائه توضیح درباره خطرات و نتایج این درمانهای غیرانسانی به قصد تغییر گرایش جنسی و هویت جنسی اتفاق میافتد.»
کمیته حقوق کودک بر اساس گزارش دریافتی ازشبکه ششرنگ از مقامات ایرانی در خصوص الکتروشوک، هورمون تراپی و سایر درمانهای اصلاحی و جراحی برای درمان گرایش جنسی و هویت جنسیتیبرای کودکان اقلیت جنسی و همچنین در دسترس بودن آموزش و اطلاعات لازم برای کودکان اقلیت جنسی درباره گرایش جنسی و هویت جنسیتی سوال و از آنها پاسخ و توضیح خواست.
نمایندگان هیئت جمهوری اسلامی ایران حاضر به پاسخ دادن به این سوالات نشدند.
← دولت ایران نتوانست به سئوالات مربوط به نقض حقوق کودکان اقلیت جنسی پاسخ دهد
مقامات ایران در ادامه پاسخهای خود را به صورت کتبی فرستادند که به گفته شادی امین، هماهنگ کننده شبکه ششرنگ «نشان از عدم آگاهى و بىاهمیت دیدن زندگی و سلامت همجنسگرایان و ترنسها داشت.»
این پاسخ حاوی مطالب غیرواقع و ایرادات اساسی بود. ما با مشاهده پاسخ کتبی جمهوری اسلامی ایران، گزارش مجددی به کمیته حقوق سازمان ملل ارسال کردیم که در آن ابهامات و اشکالات متعدد پاسخ مقامات ایرانی مطرح و بار دیگر بر لزوم پایان دادن به تبعیض علیه کودکان اقلیت جنسی، نقض حق سلامت و حق آزادی از شکنجه و رفتار تحقیرآمیز این کودکان تاکید کرد.
رئوس پیشنهادات ما به کمیته حقوق کودک:
شش رنگ همچنین پیشنهادات خود را برای ملزم کردن مقامات ایران به رعایت حقوق کودکان و نوجوانان اقلیت جنسی (زیر ۱۸ سال) به این کمیته ارائه داد، رئوس این پیشنهادات به شرح زیر میباشند:
- منع تبعض علیه نوجوانان الجیبیتیآی بر مبنای گرایش جنسی و هویت جنسیتی،
- لغو مجازات اعدام برای روابط همجنسگرایانه، و رفتارها و مجازاتهای غیرانسانی همچون شلاق
- لغو قوانین حجاب اجباری و پوششهایی که مغایر با پوشش اسلامی متصور میشوند،
- دوری از اطلاق عناوین اختلال روانی به کودکان با احساسات همجنسگرایانه و بیان ترنسجندر،
- تضمین دریافت رضایت آزادانه و آگاهانه، اختیار و استقلال، و تامین کرامت انسانی بدون تبعیض بر مبنای گرایش جنسی و هویت جنسیتی در فضای خدمات درمانی،
- تحقیق در موارد نقض حقوق، شکنجه و سایر رفتارهای غیرانسانی در «خانواده، اجتماع و بخش خدمات درمانی» و اجرای عدالت برای متعدیان.
← کمیته حقوق کودک سازمان ملل: ایران از روابط همجنسگرایانه جرمزدایی کند
دبیر کل سازمان ملل در گزارش ۲۶ فوریه ۲۰۱۸ خود بیان کرده است که قوانین بینالمللی در زمینه تامین حفاظت از حقوق بشر تمام افراد شفاف و واضح است. گزارش نحوه رفتار ایران با افراد لزبین، گی، بایسکشوال، ترنسجندر و اینترسکس، کرامت انسانی و حقوق متعدد آنان را که در قوانین بینالملل تعیین شده است نقض میکند، از جمله حق عدم تبعیض، تمامیت (جسمی و روانی)، حریم خصوصی، آزادی فردی، برابری در پیشگاه قانون، منع مطلق شکنجه و سایر رفتارها و مجازاتهای بیرحمانه، غیرانسانی و ترذیلی.
این نخستین بار است که دبیرکل سازمان ملل به طور خاص به مسئله اقلیتهای جنسی ایران و نقض حقوق آنها اشاره کرده است.
اسناد مرتبط با این خبر برای مطالعه یا دانلود:
گزارش سالانه دبیر کل سازمان ملل از وضعیت حقوق بشر در ایران (۲۶ فوریه ۲۰۱۸)
گزارش اول شش رنگ به کمیته حقوق کودک
گزارش تکمیلی شش رنگ به کمیته حقوق کودک درباره پاسخهای جمهوری اسلامی ایران
ششرنگ (شبکه لزبینها و ترنسجندرهای ایرانی)
دوم مارچ 2018
پینوشت:
ششرنگ به طور مشابه در سال ۲۰۱۷ موفق شد با ارائه گزارش به کمیته حقوق افراد دارای معلولیت سازمان ملل، مقامات ایرانی را که برای نشست مرتبط در ژنو حضور پیدا کرده بودند، در خصوص درمانهای تبدیلی و عملهای جراحی اجباری بر روی همجنسگرایان و ترنسجندرها با پیامدهای ناگوار و آسیبهای دائمی یا دراز مدت پاسخگو کند.
شادی امین در مصاحبه با رادیو آر.اف.آی اهمیت به چالش کشیدن مقامات ایرانی در اجلاسهای بینالمللی در رابطه با نقض حقوق اقلیتهای جنسی را شرح میدهد.
شش رنگ همچنان به استفاده از مکانیسمهای بینالمللی برای مطرح کردن مسائل اقلیتهای جنسی ایران، و پاسخگو کردن ناقضان حقوق بشر اقلیتهای جنسی ایرانی به منظور متوقف ساختن این روند ادامه خواهد داد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.