درخواست حمایت کارشناسان سازمان ملل در ۲۹ نوامبر؛ روز جهانی «زنان مدافع حقوق بشر»
گروهی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل در بیانیهای مشترک در آستانه ۲۹ نوامبر روز جهانی زنان مدافع حقوق بشر از کشورها خواستند در حمایت از زنان مدافع حقوق بشر در برابر حملات فزاینده علیه آنان به تعهدات خود عمل کنند.
در این بیانیه مشترک به مناسبت ۲۹ نوامبر، روز جهانی زنان مدافع حقوق بشر، ذکر شده است که «اقتدارگرایی» به همراه «رشد پوپولیسم، رشد قدرت شرکتهای بزرگ و رشد گروههای بنیادگرا» در محدود کردن فضا برای جامعه مدنی نقش داشته است.
کارشناسان در این نامه ذکر کردهاند که زنان مدافع حقوق بشر افزون بر «چالشهای خاص ناشی از تبعیض ریشهای علیه زنان و کلیشههای مرتبط با سکشوالیته و جنسیت در بطن جوامع پدرسالار»، با موانع مضاعف اقتصادی و سایر تبعیضهای ساختاری روبرو هستند.
افزون بر آنچه گفته شد، تهدیدهای ویژهای از جمله «خشونت جنسی، افترا و ارعاب» علیه زنان مدافع حقوق بشر و یا اعضای خانوادهشان به عنوان ابزار بازدارنده علیه فعالیتهای ارزشمند آنان استفاده میشود.
در سال ۲۰۱۷ گروه «مدافعان خط مقدم» ۴۴ مورد قتل زنان مدافع حقوق بشر را ثبت کرده است که نسبت به دو سال گذشته افزایش نگرانکنندهای داشته است.
زنان مدافع حقوق بشری که در حوزههایی چون سلامت جنسی و باروری کار میکنند با خطرات بیشتری روبرو هستند و اغلب از سوی گروههای بنیادگرا تهدید میشوند.
کارشناسان در ادامه بر نقش کلیدی زنان مدافع حقوق بشر در توسعه صلح پایدار تاکیده کردهاند. با این وجود این گروه از مدافعان حقوق بشر «به طور مداوم از فرایندهای دستیابی به صلح و سیاست حذف میشوند، اغلب جرمانگاری میشوند و خشونت جنسیتی به آنان تحمیل میشود که مانع از مشارکت آنان در فرایندهای تصمیمگیری میشود.»
کارشناسان بیان داشتهاند که زنان مدافع حقوق بشر برای ارتقا و واقعیت بخشیدن به قوانین بینالمللی حقوق بشر میکوشند، نقش بسیار مهمی در آگاهیرسانی و بسیج جامعه مدنی در شناسایی نقض حقوق بشر و یافتن راهحلهایی واقعی از منظر جنسیتی ایفا میکنند.
در ادامه این نامه آمده است:
«زنان مدافع حقوق بشر رهبران جنبشهایی هستند که دنیا را تسخیر کرده و در پی ایجاد برابری جنسیتی و پایان دادن به خشونت جنسیتی علیه زنان است. آنان با انرژی خود و شهادتهایشان زمین، هوا و اینترنت را پر کردهاند و به حقیقتهای اغلب خفته در تاریکی نور انداختهاند.
«ایشان سهم عظیمی در پیشبرد حقوق بشر در سرتاسر جهان ایفا میکنند. این زنان برای دفاع از حقوق بشر و عدالت برای همه، اغلب با وجود خطرات شخصی قابل توجه صدای خود را بالا میبرند. این زنان اغلب در خط مقدم به چالش کشیدن هنجارهای اجتماعی و فرهنگی هستند که حقوق بشر زنان را تحدید میکند. این زنان موضعهایی علیه صاحبان قدرت میگیرند که مقبول عام و خاص نیست اما برای پیشرفت ضروری است و از آسیبپذیرترینها حمایت میکنند.»
کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل در پایان این نامه ضمن محکوم کردن تمامی حملات علیه زنان مدافع حقوق بشر و ابراز نگرانی مضاعف از تهدید و خشونت علیه گروهی از آنان بخاطر همکاری با مکانیسمهای سازمان ملل، پنج خواسته مهم را از کشورها برای دفاع از این گروه از زنان مطرح کردند.
ایشان در پایان مراتب قدردانی و تحسین خود را از این زنان مدافع حقوق بشر، «بخاطر شجاعت، مقاومت، تعهد، تاثیرگذاری و مبارزه خستگیناپذیرشان برای حقوق بشر» اعلام داشتند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.