پیوند همجنسگرایی و «عذاب وجدان» در دروس دانشگاهی
عامل مهمی که ضعف علمی مشاوران را تشدید میکند، حذف مباحث مربوط به همجنسگرایی از سرفصلهای درسی دانشگاههای ایران است. زهرا بشردوست، کارشناس ارشد روانشناسی بالینی میگوید:
📌«بخش مربوط به همجنسگرایی از مهمترین کتاب درسی رشتههای روانپزشکی و روانشناسی بالینی حذف شده و به جای آن، به دانشجویان یاد داده میشود که اگر کسی هموسکشوال [همجنسگرا] است و از گرایش جنسی خود عذاب وجدان دارد، میتواند اختلال هویت جنسیتی تلقی شود که راه حلش، تغییر جنسیت است… در مقطع دکترا هم خیلی کار نمیکنند. من در انستیتو روانپزشکی تهران که یک دانشکده قوی روانشناسی و روانپزشکی است و فقط هم فوق لیسانس و دکترا و رزیدنتی روانپزشکی دارد درس خواندهام، من واگذاشتن [موضوع همجنسگرایی] را میدیدم. یعنی من دانشجو بودم، ما درس میخواندیم، اما در مورد هموسکشوالیتی هیچی نمیخواندیم. میگفتیم هموسکشوالیتی اگر طرف عذاب وجدان داشته باشد اختلال است. ما در مورد هموسکشوالیتی همین جوری که خودش رضایت داشته باشد از گرایش جنسیاش، اصلا چیزی نمیخواندیم. اصلا در موردش بحث نمیشود و ما کاملا گذاشته بودیمش کنار. کلا مسکوت گذاشته میشود.
📌 این ضعف جامعه علمی ماست. من فکر میکنم اگر بخواهد نگرشی نسبت به یک چیزی عوض شود باید خیلی تو جامعه علمیاش بحث بشود در موردش، خیلی کار بشود در موردش، ولی واقعا نمیشود. ما فقط این را فهمیدهایم که هموسکشوالیتی [از فهرست بیماریها در غرب] حذف شده اصلا، به عنوان یک اختلال دیگر نیست. همین را فهمیدیم. این که چرا نیست، کارهایی که شده از ابعاد مختلف هموسکشوالیتی آن طرف دارد کار میشود، آنها را بیایند بحث بکنند، نه.»
(بخشی از مصاحبه با زهرا بشردوست، ششرنگ و عدالت برای ایران)
🌐 برای جزییات بیشتر رجوع شود به “جنسیت X، تجربه زیست همجنسگرایان و ترنسجندرها در ایران”، صفحه ۳۶۹-۳۷۱.
لینک دانلود کتاب: https://6rang.org/wp-content/uploads/2015/05/Jensiat-X.pdf
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.